Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2008 19:01 - Back to BG / http://back2bg.com/bg/main/index/
Автор: blast Категория: Политика   
Прочетен: 1862 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.08.2008 19:17


От известно време върви усилена кампания в българското медийно пространство за завръщането на емигрантите, които са квалифицирани ( скоро ще стане въпрос и за не чак толкова квалифицираните ) обратно в Б-я. Някак си седя си, чудя се и се мая.

Първата PR акция гледах в едно предаване по националната телевизия извън страната с участието на Николай Валисев, не знам как се казваше предаването точно нещо с Пиано бар беше свързано. Въпросният министър, който за мен не е нищо повече от едно леке се изцепи, как в САЩ имало някаква си българска студентка, която била спечелила награда за най-добър студент в САЩ за 2006 или 2007 не си спомням точно и как тя в момента вече се била прибрала в Б-я и работела в неговото ведомство и това трябваше да звучи като невероятен успех на неговата си кампания, за която така или иначе нищо повече не се чу. Поне аз не чух. В този ред на мисли моят коментар е, че ако действително това момиче е спечелило такава награда, за да се върне да работи в неговото ведомство или я шибал луд или на нея и се плаща специална заплата или парите и ги шибат майка и баща и. Друго адекватно обяснение нямам.

Като втора точка излезна статистика, че в момента за един търсещ работа в Б-я и по-конкретно в София има по около 10 свободни места като право на избор. Толкова е голям недостига на кадри. Добре явно го има и този срив, но какво се случва в следващия момент. Отварям www.jobs.bg и търся примерно някаква си обява в IT / Telecommunications бранша. Изскача оферта всичко на английски така и така разработка на boards за мобилни телефони и по-специално за обработка на заснетите образи, иска се опит, работата не е айляшка в никакъв случай, опит и то специфичен с определен софтуер за тази цел бла бла не ми се обяснява повече и какво предлагат. Заплащане 800-1800лв!??!!? WTF!!? Да речем някой емигрант е наясно с всичко това и има нужния опит и препоръки от 2-3 сериозни фирми, той в дадената ситуация където и да се намира в Европа ще взима не по-малко от 5000€ на месец, а това за която и да е държава в ЕС е доста сериозна цифра и тези палячовци работодатели в Б-я очакват той да се завърне в София за 1800лв.!??! За толкова пари мисля, че ще им се изсмее, който и да е.

Като трета точка, когато реша примерно да се посмея малко си пускам някое от клипчетата http://jobs.bg/bulgaria.php?ref=1 и се наслаждавам. Питам се кога ще престанат с глупостите тези хора. Не се ли уморяват.!? Преди си мислех, че ако имам висока заплата в София ще е доста забавно да се живее, но някак си с времето и годинките назряват и други претенции, които заплатата не може да удовлетвори или да компенсира колкото и да е голяма тя. Както се казва в една реклама, за всичко останало има MasterCard, но на спомената географска ширина рекламата е някак си невалидна.

Следват два коментара по подбни теми като вторият е леко пресилен, но всеки здравомислещ ще разбере каква е идеята на написаното.

"Излишно е да се казва как мутренско-ченгеджийският капитализъм сам ще се срути. Първо - бясното разхищаване на милиарди раздадени долари и пари за пране, вложени в безмислени кофти строежи, правени с остаряла технология набързо, които вече се скапват за десетина години, второ - хвърлянето на милиарди в търговски пирамиди, автотранспорт, услуги, туризъм, дадени за въртене на бездарни ченгета и комунисти според ранга и заслугите, трето- насочването към криминално множене на мириардите долари и накрая - самият модел: -теглене на заем, не се връща, стрелби
-"момчета да ги хвърлим в борбата", бухалки, съсипване на малкия бизнес,парцелиране
- назначаване на "пробен срок, неплащане с месеци, лъгане, завличане, измами.
- "продавачки" в магазини -перачници, търсят се млади момичета, готови да работят без пари, лъгани, без осигуровки, най-честа измама е " сега ще работиш пробно два месеца на стаж с половин минимална заплата по 12 часа, после получаваш 500 лв" и момичетата се връзват, след два месеца им вдигат заплатата на 300 лв, след това те сами си тръгват и идват новите риби-робини. В резултат на гадната рацбойническа същност на комуниста-капиталист младите просто се изпърдяха за "збогом" на майорите и полковниците от ДС и напуснаха завинаги страната на Гоце и Меди. Профукани бяха 25 милиарда долара, лежащи заровени в чакълобетона на грозните мегаломански коптори в подножието на Витоша, рушащи се сега в течове и пукнатини, без инфраструктура, грозни та грозни, празни паметници на уродливата алчност на бившите болшевишки подлоги. Мръсната екскомунистическа проказа унищожава бавно остатъка от изядената от червената болест България, един ден София ще запустее ( крие се предсказание, дълбоко засекретено), не е чудно и човекоядци да се бият из бетонните коптори."

"50 лв. днес са джобни пари за закуска, обяд, бензин, телефонни разговори,вестници. Изброявам: 4л бензин( две посоки в задръстване Младост-пл.Македония)-10 лв., два вестника- 2 лв, две прилични кафета(не от машината на спирката) сутрин и през деня- 2лв.,литър минерална вода-1,20лв., цигари-4лв., десет мобилни разговора по 34 ст.- 3,40лв., сандвич сутринта- 1,70лв., обяд в пицария или закусвалня- 12 лв, бира след работа- 1,70 лв., порция пържени картофи- 2 лв., театър или кино вечерта- 10 лв., пакетче дъвки- 1лв., два пъти ходене в тоалетна- 1лв. = 50 лв. Обаче като изброиш 300 лв. на месец за парно, 30 лв за ток, 40 лв. за кабелна тв и интернет, 10 лв. разходи за входа, 10 лв за вода, 20 лв. за тоалетна хартия, пяна за бръснене, дезодорант, паста за зъби, прах за пране, като сложиш средно по 30 лв. на месец за данъците и застраховка за кола(440 лв. всичко), общо на ден ти стават 65 лв. ей така задължителен харчилък. Значи заплатата трябва да почва от 1900 на месец. Обаче при условие,че не изплащаш жилище, не спестяваш пари, колата ти е подарена, дрехите, обувките, бельото, чаршафите, чорапите, мебелите, книгите, домакинските уреди,вилиците и чиниите, телевизорите и уредбата - също. А сега си представи,че имаш двама сина по на десет и петнайсет,носещи и късащи всеки месец 42 номер маратонки, изяждащи голяма пица за секунда и гледат гладно, представи си заявката на жена ти, искаща плазмен телевизор, мебели Арон( Мъжът на Цецка, нейната приятелка ги КУПИЛ!, а ти, ти...), почивка в Приморско за четрима( по четиристотин лв. на човек за седмица със закуска, без пътя), представете си сега пазаруване за 70 лв. всеки ден( кило домати-3,5- лв., кило свинско- 8 лв., кило ягоди-4 лв., две кила пресни картофи, копър, краставици, две кисели млека, два хляба, олио, кафе, бутилка прясно мляко, масло, сирене, кашкавал,шунка( какво заварчикът на солети ли ще я кара?), ,закръглете и ще видите, че и 3000 лв. няма да ви стигнат.
Обикновено българският работодател те назначава с начална заплата 280 лв., без осигуровки и удръжки, казва ти, че си на изпитателен срок три месеца, после още два-три месеца те мотае с добавка на ръка по 100 лв, накрая те уволнява и си търси друг шаран. На морето готвачите получават по 2000 лв, ама за шест месеца това прави 12 000, та пак се получават 500 евро на месец за цяла година, в Италия получават одма по 5000 евро , ако са добри. И готвачите бегат, та се късат. И пр."

И живейте дълго.





Тагове:   BG,   http,   Main,


Гласувай:
0



1. blast - Tи си може би единственият...
04.08.2008 20:52
който се изказва в позитивна посока. Не е въпросът в упоритостта. Въпросът е, че се започва от нулата отново и то от много голяма нула. Все пак човек работи, за да гради и да върви напред и нагоре. Мен за момента би ми било трудно да се върна назад много трудно. След 5 години или 10 може да съм на друг акъл не мога да кажа, че никога не бих се прибрал в Б-я, все пак това е мястото където съм роден!:)
цитирай
2. ketidim - и аз се върнах...де да знаех защо...
22.08.2008 16:55
Преди няколко години се върнах не защото не можех вече да остана там някъдето и определено не защото обичам България - отдаааавна всичко патриотично в мен се изчерпва до Априлското възстание. Върнах се, защото вярвам на инстинкта си, а той тогава казваше "В Бг-то сега е по-интересно" - визирам това, че някой от големите световни политици беше казал, че няма нищо по-интересно от това да живееш във времена на промени. Е, да, позабавлявах се доста, но после срещнах настоящия си съпруг, сдобихме се и с прекрасен бебок и... някак нещата се промениха. Вече "екшъна" да живея във времена на промени някак загуби чара си, вече мисля за сигурност... а това в Бг не зная дали ще получат децата ми, камо ли аз... И на фона на тези размисли като прибавиш Европейския доклад, където си ни казаха, че за нищо не ставаме, после като включиш "коментарите" от сорта на "ма то много зле не значи, че сме много зле, то всъщност означава колко сме добри"... нямам думи... още малко ще чакам да ме ядосат и си хващам шапката да работя за държава, на която няма да трябва да се моля ако случайно се разболея или доживея до пенсия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blast
Категория: Политика
Прочетен: 32940
Постинги: 4
Коментари: 12
Гласове: 58
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930